sedef-hastaligi-2-min

Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı, yaygınlıkla dizler, dirsekler, gövde ve kafa derisinde kızarıklık, kırmızı leke ve kaşıntıya neden olabilen bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığı yaygın ve kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Çeşitli döngüler görülebilir. Hastalık bir dönem -bu dönem birkaç günü, haftayı veya ayı kapsayabilir- azalabilir sonraki dönemde artarak alevlenebilir. Sedef hastalığı vücutta iltihaplanmalara da sebep olabilir. İltihaplanma bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlı olarak gerçekleşebilir. Ciltteki pullanmalar iltihap habercisi olabilir. Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin kendilerini yenileme süreçlerini yavaşlatır. Bu durum, deri hücrelerinin dökülerek yenilenmesi yerine ciltte birikme yapmasına yol açar. Bu birikmeler yanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi durumlara sebep olabilir.

Sedef hastalığının neden olduğu iltihaplanmalar vücudun başka bölümlerini de etkileyebilmektedir. Bu durum, sedef hastalığı olan insanların bu hastalığa bağlı olarak zaman zaman başka hastalıklar da geçirmelerine neden olabilmektedir. Sedef hastalığı olan kişilerde özellikle hastalığın yoğun olarak görüldüğü diz, dirsek vb. Eklem bölgelerinde şişlik, ağrı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu durum bazen kalıcı eklem hasarlarına yol açabilmektedir. Sedef hastalığı her yaştan bireyde görülebilecek türde bir hastalıktır. Cilt rengi, tipi, cinsiyet gibi durumlardan etkilenmeyen bir hastalıktır.

Peki Sedef hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Yazımızın devamında inceleyelim.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığı belirtileri ve semptomları kişilere göre değişkenlik gösterebilmektedir. En yaygın görülen belirtiler ise aşağıda maddeler hâlinde belirtilmiştir.

  • Kalın pullarla kaplı kızarıklık ve kırmızı lekeler
  • Küçük kızarık noktalar
  • Kanayan ve kaşıntı yapan kuru, çatlamış görüntülü bir cilt
  • Şiş ve sert eklem bölgeleri
  • Kepeğe benzeyen pullanmalar ve döküntüler

Sedef Hastalığı Türleri

Sedef hastalığı türleri arasında vücudun farklı bölgelerinde görülebilen pek çok farklı çeşitler yer alır.

Plak Sedef Hastalığı

Plak sedef hastalığı, sedef hastalığının türleri arasında en sık görülendir. Plak sedef hastalığı olan kişilerde hastalık en yaygın olarak diz bölgesinde görülür. Plaklar kafa derisinde, sırtta, dirseklerde olabilir. Farklı cilt bölgelerinde de görülebilir. Bu plaklar fazlasıyla kaşıntıya neden olan yapıdadır. Fakat kaşınmamaları gerekir. Kaşınan plaklar olduklarından daha kalın bir hâl alabilirler. Plak sedef hastalığının kaşıntısını önleyecek ve mevcut durumunu iyileştirecek tedaviler bulunmaktadır.

Guttat (Bağırsak) Sedef Hastalığı

Guttat sedef hastalığı, çoğunlukla çocuklarda ve ergenlerde görülür. Küçük kızarık ve döküntülere neden olur. Guttat sedef hastalığına yakalanan bir bireyde deride beliren küçük şişlikler görülebilir. Bu şişliklerle birlikte tümsekler de oluşabilir. Tümsekler küçük ve pullu yapıdadır. Guttat sedef hastalığı çocuklarda ve gençlerde iyileştirildiği takdirde yeniden tekrarlama olasılığı oldukça düşük bir hastalıktır. Guttat sedef hastalığına neden olan etmen ise hâlâ tam olarak tespit edilememiş olmakla birlikte boğaz enfeksiyonlarını takiben ortaya çıktığı görülmektedir. Guttat sedef hastalığına ilerleyen yaşlarda yakalanmış bir bireyde ise iyileşmenin boyutu net olarak tahmin edilememektedir.

Ters Sedef Hastalığı

Ters sedef hastalığı, koltuk altı, kafa derisi ve kalça gibi bölgelerde görülebilmektedir. Ters sedef hastalığının belirtileri arasında kırmızı cilt lekeleri, küçük beyaz plaklar ve ağrılı bir cilt yapısı yer alır. Bükülme sedef hastalığı olarak da bilinir.

Püstüler Sedef Hastalığı

Püstüler sedef hastalığı, ellerde ve ayaklarda görülen iltihap dolu şişliklere neden olan bir hastalıktır. Bu iltihaplar ciltte ağrılara neden olabilmektedir. Genelleştirilmiş püstüler sedef hastalığında ise daha ciddi ve yaşam tehdidi oluşturabilecek bir durum vardır. Vücudun geneline yayılabilen bu hastalık cildin büyük bölümünde ağrılı iltihaplar oluşmasına yol açabilmektedir. Von Zumbusch hastalığı olarak da bilinir. Genelleştirilmiş püstüler sedef hastalığında aniden cilt kuruyarak sertleşir. Birkaç saat içerisinde iltihap dolu şişlikler vücudun geneline yayılabilir. Bir günlük süre zarfı içerisinde vücut iltihapla kaplanabilir. Bu döngü ciltte tekrar ettikçe yayılmalar da artar. Püstüler sedef hastalığı yaşayan bireylerde ateş, kas güçsüzlüğü, baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bireyin hayati tehdidinin ortadan kalkması için tıbbi destek ve gözetim şarttır.

Tırnak Sedef Hastalığı

Tırnak sedef hastalığı, tırnaklardaki küçük ezikler, çukurlar, tırnak altında renk değişimi -beyaz, sarı kahverengi gibi- tırnaklarda ufalanmalar, tırnak sedef hastalığının belirtileri arasında sayılabilir. Tırnak sedef hastalığının kontrol edilmesi için uygun tedavi ve bakım işlemlerinden faydalanılmalıdır.

 

Sedef Hastalığının Nedenleri

Sedef hastalığının nedenleri arasında bağışıklık sistemine bağlı problemler esas olarak yer almaktadır. Bağışıklık siteminde yavaşlamalar ve aksamalar olmasının nedenleri ise hâlâ netlik kazanmış bir durumda değil. Araştırma sonuçları genetik ve çevresel faktörlerin etkili olabildiği yönünde. Sedef hastalığını tetikleyen durumlar arasında ise boğaz enfeksiyonları, hava kalitesi, soğuk ve kuru havalar, güneş nedeniyle oluşan şiddetli yanıklar, ciltte yaralanmalar, kesikler, sıyrıklar, stres, sigara tüketimi, aşırı alkol tüketimi, bazı ilaçlar sayılabilir.

 

Sedef Hastalığının Risk Faktörleri

Sedef hastalığının risk faktörleri arasında pek çok farklı etken yer alır. Sedef hastalığı öyküsüne sahip bir ebeveyn de yakalanma riskini arttıran faktörlerdendir. Stres bağışıklık sitemini zayıflatan bir etken olduğundan sedef hastalığına yakalanma riskini de arttırabilir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı sedef hastalığının risk faktörünü arttırırken hastalığa yakalanmış olan bireylerde hastalığın hız kazanmasına neden olur.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı tedavisi, hastanın yaşına, hastalığının türüne ve ilerleme durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Sedef hastalığının tedavi edilmesinde temel prensip yeni cilt hücrelerinin büyümelerinin yavaşlatılmasıyla birlikte ciltteki kuruluk ve kaşıntının giderilmesidir. Sedef hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında kremler, losyonlar, nemlendiriciler, steroid kremler, köpükler, şampuanlar sayılabilir. Hastalığın durumuna ve yayılma oranına göre daha büyük çaplı tedaviler de uygulanmaktadır. Ciltteki hücrelerin büyümesini yavaşlatıcı etkiye sahip UV ışınları da tedavi şekillerindendir. Sedef hastalığının tedavisinde hekimin kararına bağlı olarak haplar veya farklı ilaç ve tedavi türleri de kullanılabilmektedir.

Yazımızda Sedef hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Sorularına cevaplar verdik. Sizlerin de bu konu hakkında fikir ve tavsiyeleriniz varsa bizlere yorumlarınızı iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir