beslenme programı hazırlama

Sağlıklı Bir Yaşam İçin: Beslenme Programı Hazırlama Listesi !

Sağlıklı Bir Yaşam İçin: Beslenme Programı Hazırlama Listesi ! Herkes yaz gelirken sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak ister. Sürekli kilo alıp vermek ve diyet programlarını tamamlayamamak kişinin motivasyonunu düşürmektedir. Fit bir vücut için gerekli olan şey yeterli ve dengeli beslenmekten geçer.

Sıkı bir diyet programı yerine kişiye özel hazırlanan diyet programları diyetiniz için büyük önem taşımaktadır. Beslenme programı kişinin kilo ve yağ oranı ile ilgili olarak alması gereken kalorilerin hesaplanmasıyla oluşturulur. Beslenmenin yanı sıra spor ile de destekleyerek sağlıklı bir yaşam sürmeniz mümkündür.

beslenme programı hazırlama
beslenme programı hazırlama

Beslenme Programı Hazırlama Nasıl Olmalı?

Beslenme programı hazırlama kapsamında, iyi bir beslenme programı uygularken beyninize tokluk sinyallerini ulaştırmak için 15-20 dakika kadar yemek sürenizin olması gerekir. Öğününüzde yer alan gıdaları uzun uzun ve yavaş bir şekilde çiğneyerek beyninize tokluk sinyali verebilirsiniz. Gün içerisinde düzenli olarak tüketilecek olan en az 2 litre su metabolizmanızı hızlandırır.

Karaciğer ve böbreklerinizde biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yeteri miktarda su içmezseniz bedeniniz bunu açlık hissi olarak algılar ve atıştırma ihtiyacı duyarsınız. Günün ilk öğününden son öğününe kadar taze ve çiğ sebzeleri tabağınıza mutlaka eklemelisiniz. Sebzeler vücutta daha uzun sürede sindirildiğinden uzun süreli tokluk sağlarlar. Kişiye özel hazırlanan beslenme programlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer madde porsiyon kontrolüdür.

Gün içerisinde yeterli miktarda sağlıklı karbonhidrat tüketmeli ve yediklerinizi çeşitlendirmelisiniz. Beslenme programlarınızda sağlıkla yağlara da yer vermeniz gerekir. Hızlı kilo vermek adına yağları tamamen programdan çıkarmak yanlış bir hareket olacaktır. Yemekleri hazırlarken pişirme yönteminiz de kilo kaybınızı etkileyen faktörler arasında yer alır. Fırın kullanmak, buharda pişirmek, ızgara yapmak, yağsız tava kullanmak ile alınan zararlı yağ ve gereksiz kalorilerin önüne geçebilirsiniz.

beslenme programı hazırlama
beslenme programı hazırlama

Bir Gün Boyunca Nasıl Beslenmeli?

Beslenme programı hazırlama kapsamında, gün içerisinde sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 öğün beslenmeniz gerekir. Ana öğünlerde et grubu, ekmek grubu, süt ve yoğurt grubu, sebze grubunda bulunan yiyeceklerden mutlaka tüketmemiz gerekmektedir.

Öğünlerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi unutmamak gerekir. Salatalarda zeytinyağı kullanmak sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir. Yemeklerden sonra tatlı ihtiyacını karşılamak için ve yemeğin besin değerlerini arttırmak için taze meyvelerden tüketmelisiniz.

Kişiye Özel Diyet Programı Nasıl Hazırlanır?

Kişisel ihtiyaçlar belirlenerek buna uygun bir yol haritası çizilmelidir. Kişinin ihtiyacına en uygun şekilde öğün planlaması yapılmalı, su tüketimine ve besin içeriklerine dikkat edilmelidir. İdeal kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak için dengeli beslenmek gerekir. Kişiye özel diyetisyen onaylı diyet programı hazırlanırken kişinin iş hayatında sosyal yaşantısına uyku saatine kadar tüm detaylara dikkat edilir.

Beslenme programı hazırlama kapsamında,

  • Kişinin yaşı, kilosu, boyu, metabolizma hızı ve fiziksel aktiviteleri gibi faktörlerin hepsi tek tek değerlendirilir.
  • Beslenme listesi hazırlanırken kan değerleri ölçümü, şeker düzeyi, karaciğer enzimleri, B12 ve demir değerleri gibi fonksiyonları kontrol edilerek kişiye özel diyet programları oluşturulur.
  • Hayat tarzınız ve tüm kişisel değerleriniz kontrol edilerek hazırlanan kişiye özel diyet programlarının daha başarılı sonuçlar elde etmenizde faydalı olacağını görebilirsiniz.
beslenme programı hazırlama
beslenme programı hazırlama

Bir Günde Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalıyız?

Sabah kahvaltıdan önce 1 su bardağı ılık su içmek sindirim sisteminizin gün boyu düzgün çalışmasını sağlayacaktır. Sindirim sisteminizin düzgün çalışması kilo kontrolünüzü kolaylaştıracaktır. Sabah kahvaltısı atlanmaması gereken bir öğündür. Karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli bir kahvaltı menüsü oluşturmalısınız.

  • Tek yönlü beslendiğimiz zaman iştah kontrolümüzü kaybederiz ve bu da metabolizmamızı yavaşlatır.
  • Gün içerisinde yediğimiz ana öğünlerde et, süt, sebze ağırlıklı beslenmeli kendiniz için dengeli bir tabak oluşturmalısınız.
  • Öğünlerinizin yanına mutlaka bol yeşillikli zeytinyağlı bir salatayı eklemeyi unutmamalısınız.
  • Sabah, öğle ve akşam yemek aralarına ara öğünler eklerseniz gece iştah artışının da önüne geçebilirsiniz.
  • Ara öğünlerde süt, ayran, ceviz, badem, fındık, peynir ekmek gibi alternatif yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
  • Kan şekeri dengesini sağlayarak iştahınızı ve metabolizma hızınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Gece, dinlenme saatlerinizde artık yiyecekleri bırakmalı ve bolca suyunuzu tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Gün içerisinde tükettiğiniz öğünlerinizde olduğu gibi gece atıştırmalıklarınızda da yavaş çiğnemeye odaklanmalısınız.
  • Akşam yemeklerinden sonra karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli olacak atıştırmalıkları tercih ederek lezzetin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Aynı tarz yiyecek gruplarından sıklıkla tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Dengeli bir şekilde beslenerek kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir