Sağılan anne sütü nasıl saklanır? Sorusunu yeni anne olmuş tüm kadınlar oldukça merak etmektedir. Aylarca beklediniz ve o çok sevdiğiniz, 9 ay boyunca sizinle bir bağ kuran çocuğunuz, nasıl bedeninizde size ihtiyaç duydu ise, doğumdan sonra ve dünyaya gözlerini açtıktan sonrada size daha fazla ihtiyaç duyduğunu gördünüz.
Bebeğinizin gelişiminde büyük rol oynayan ve ilk 6 ay anne sütü ile beslenen çocukların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu herkes tarafından bilinirken, siz anneler neler yapabileceğinizi öğrenmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz.
Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır? Saklama Koşulları Nelerdir?
Doğum sonrası, annelerimizin kendine daha iyi bakması ve bebeklerinin hem ruhsal hem de bedensel gelişiminde etkin rol oynaması gerekmektedir. Bu noktada en büyük destek ise anne sütü…
Çalışan ve kariyer basamaklarından belli bir seviyeye gelmiş olan anneler, doğumdan sonra tekrar çalışma hayatına geri dönecek. Bu dönemde bebeğin gelişiminde büyük rol oynayan anne sütünün bebeğe nasıl verileceği, nasıl saklanacağı, zararı var mı? Yok mu? Merak ediliyor. Bu sorular ışığında neler yapılması gerektiğine gelin birlikte bakalım. Peki Sağılan anne sütü nasıl saklanır? Yazımızın devamında inceleyelim.
Sağılan anne sütleri birleştirilebilir mi?
Sağılan anne sütü nasıl saklanır? Kapsamında, farklı saatlerde sağılan anne sütleri tek bir kapta birleştirilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir kural var. Soğuk olan süte soğuk süt eklenmelidir. Taze sağılmış süt ile daha önceden sağılan sütün arasında yoğunluk farkı vardır. Bu sebepten dolayı sütü bozma ihtimali ortaya çıkmaktadır. Yani halk dilinde sütün kesilmesi olayı.
Anne sütünün bozuk olduğunu nasıl anlarız?
Sütün kokusu, aslında onun taze mi veya bozuk mu olduğunu anlamamıza yardım eder. Bozulan sütün en belirgin göstergesi kokusudur. Nasıl ki marketten aldığımız inek sütleri keskin bir koku yayar, anne sütü de aynı şekildedir. Bu yüzden saklama koşullarına ve süresine dikkat etmeliyiz. Anne sütü buzlukta 6 ay saklanır mı? Gibi soruların cevaplarını iyi bilmek gerekiyor.
Sağılan süt buzlukta nasıl saklanır? Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Sağılan anne sütü nasıl saklanır? Kapsamında, anne sütünün hava ile temasını kestiğiniz müddetçe hem buzdolabında hem de buzlukta rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak saklama süresini kaçırmamanız gerekiyor. Buzdolabında hava ile teması kesildikten sonra 3 gün, buzlukta ise 3 aya kadar saklanabilir.
Anne sütü biberonda saklanır mı? Anne sütü nasıl saklanır Kadınlar Kulübü’nde sorulan sorular ve verilen cevaplara ulaşabilir, tecrübeli annelerin neler yaptığını öğrenebilirsiniz.
Sağılan sütü buzdolabında muhafaza etmek isteyenler bir iki kurala dikkat etmelidirler. Sağılan süt buzlukta nasıl saklanır diyorsanız; öncelikle, buzluğun fan motorunun olduğu tarafta ısının stabil olduğu bir alanda muhafaza etmelisiniz.
Isının dalgalı olması sütün bozulmasına veya içerisindeki yağ liflerinin parçalanmasına sebebiyet verir ki bu da sütün koyu bir kıvamdan, bozulmasına kadar sebep olur.
Anne sütü biberonda kaç derece olmalı?
Oda sıcaklığında yani ortalama 22 derecede muhafaza edilen süt en fazla 8 saat tazeliğini korur.
- Bebek, biberondaki sütü bitiremez ise buzdolabında muhafaza edilmelidir.
- Bebeğe verilen sütün sıcaklığı 37 derece olmalıdır.
- Biberon ısıtıcısı kullanarak hazırladığınız sütün sıcaklığını bileğinize 1-2 damla damlatarak test edip bebeğinize içirebilirsiniz.
Sağılan anne sütü hemen buzluğa konur mu?
Buzluğa hemen koymak yerine 1 saat kadar oda sıcaklığında muhafaza etmek yani dinlendirmek daha yararlı olacaktır. 36.5 derece vücut sıcaklığından çıkan süt, direkt olarak buzluğa atılması içerdiği zengin vitamin, mineral ve protein kaynaklarının ayrışmasına ve parçalanmasına yol açabilir.
Ama tabi yine de en faydalı anne sütü o an direkt olarak bebeği emzirme yoluyla verilen anne sütüdür. Pek çok sorular soruluyor ve annelerin kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor.
Bir başka genel olarak soru ise oda sıcaklığındaki anne sütü ısıtılır mı? Cevap olarak EVET. Eğer ki anne, sütü sağdıktan belli bir süre sonra bebeğe verecekse ısıtması gerekmektedir. Bu konular hakkında genel bilgileri Anne sütü saklama koşulları Sağlık Bakanlığı 2019 rehberi ve Anne sütü saklama koşulları Sağlık Bakanlığı 2020 rehberinden detayları öğrenmiştik.
Ama yeni güncellenen bilgiler ışığında, bu yıl bakanlığın yayınladığı Anne sütü saklama koşulları Sağlık Bakanlığı 2021- 2022 rehberi de yeni annelerin sıkça sorduğu soruları derleyip, cevaplarıyla merakları gideriyor ve öğretiyor.
Buzdolabındaki anne sütü buzluğa konur mu?
Anne sütü buzdolabında hava ile teması kesildikten sonra 5 gün içinde tüketilmelidir. Buzdolabının arka taraflarında saklanmalı ve buzdolabı kapağı açıldığında ısı dalgalanması yaşanmaması için özel bir kapta muhafaza edilmelidir. Eğer ki bekletme süre uzayacak ise, buzluğun arka taraflarında hava ile temas etmeyecek şekilde saklayabilirsiniz.