safra kesesine iyi gelen çorbalar

Safra Kesesine İyi Gelen Çorbalar

Safra Kesesine İyi Gelen Çorbalar hangileri? Safra kesesi taşı, iltihabı ve benzeri diğer hastalıkların yaşanması sebebiyle tüketilecek bazı besinlerin bu tür hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bu tarz hastalıklara sıvı besinler daha çok iyi gelmektedir. Bu sıvılardan biri de geçmişten günümüze gelen hastalıklarda kişilere iyi gelen çorbalardır.

Peki safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir? Böyle bir sıralama yapmak gerekirse hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, acılı çorbalar ve bütün baklagil çorbaları hariç diğer hafif çorbalar tercih edilmektedir. Bu tür çok baharatlı ya da vücudumuzda süzgeç görevi gören organlara zarar vermemesi açısından tercih edilmemelidir.

Safra kesesine iyi gelen çorbaları sıralamak gerekirse şöyle sıralayabiliriz; domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, buğday unu çorbası, pirinç çorbası, bezelye unu çorbası, mercimek unu çorbası, şehriye çorbası, yayla çorbası, acısız tarhana çorbası ve bu tarz diğer çorbalar safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Safra Kesesine Hangi Meyve İyi Gelir?

Safra kesesine sebze- meyve tüketmek iyi gelmektedir. Özellikle sebze ve meyveleri çiğ tüketmek safra kesesine çok faydalıdır. Çiğ sebze ve meyvelerde yer alan enzimler sindirim sistemini düzene sokar, bu sisteme bağlı organları temizler ve sindirime destek olur. Peki safra kesesine hangi meyve iyi gelir sorusunun yanıtı nedir? Safra kesesine en iyi gelen meyve elmadır.

Elma safra kesesi dostudur ve daha iyi çalışmasına yardımcı olurken içinde bulunan pektin isimli bir bileşen yardımıyla toksinleri içine emer, kolesterol seviyesini düşürür ve safra kesesi hastalıklarını özellikle safra taşı oluşmasını engeller. Diğer yandan ekşi olmayan bütün taze meyve suları tüketebilirsiniz. Komposto şeklinde kabuksuz pişirilmiş elma, şeftali, kayısı, kırmızı erik tüketmek safra taşınıza iyi gelecektir.

Çiğ, olgun, kabuksuz olarak da muz, tatlı elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm ve tatlı kiraz da safra kesesi rahatsızlıklarında tüketilen besinler arasındadır. Sıraladığımız bu meyveler haricinde diğer komposto ve çiğ meyveler asla tüketilmemelidir. Meyveler haricinde birçok sebzede safra kesesi rahatsızlıklarında çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Bu sebzelerin çok iyi pişmiş olması gerekmektedir.

Safra kesesi taşına iyi gelecek sebzeler ise şu şekilde sıralanabilir. Soğan, havuç, taze fasulye, pancar, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç suyu, domates suyu safra kesesi taşına iyi gelmektedir. Bu sıraladığımız sebze haricinde kalan sebzeler, yağda kızartılmış sebzeler, cips ve patates kızartması türevleri ise asla tüketilmemelidir. 

Safra Kesesine Yoğurt İyi Gelir Mi?

Safra Kesesine İyi Gelen Çorbalar kapsamında, Safra kesesi taşı ve diğer hastalıklarında birçok bitkisel ve tüketilen besinler ile iyileşme sağlayan kişiler mevcuttur. Pek çok hekiminde tavsiye ettiği bazı besinler bulunmaktadır ve ilaçlardan daha çok etki gösterdiği ise göz ardı edilemez. Bu besinlerin en etkili olanı ise yoğurttur.

Pek çok hasta safra kesesine yoğurt iyi gelir mi sorusunu merak etmektedir. Bu soruya cevap olarak şu şekilde söyleyebiliriz; özellikle safra kesesi taşı rahatsızlığında yoğurt ve zerdeçal karışımı kürü ile taş düşürülebilir. Uyandığınızda her sabah zerdeçallı doğal ev yoğurdu tüketerek boşaltım sistemini çalıştırabilirsiniz. Bu kürü düzenli olarak tükettiğinizde safra kesesi taşından kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Bu kürün vücudunuz için hiçbir zararı yok aksine sindirim sisteminizi düzenlediği için birçok rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Safra kesesi taşı rahatsızlığı olan hastaların bu kürü uygularken kullandıkları yoğurdun kesinlikle ev yoğurdu olması gerekmektedir. Birçok kişinin bu kürü uygulayıp safra kesesi taşı ve diğer rahatsızlıklarından kolayca kurtulduğu bilinmektedir.

Bu yöntemi düzenli bir şekilde her sabah tüketmelidir ve içerisinde kullandığınız besinlerin taze olmasına özen göstermelisiniz. Bu yoğurt kürünün yanı sıra zeytinyağı ve maydanoz da bu rahatsızlıklara iyi gelen besinler arasındadır. Safra kesesi taşı, iltihabı ya da diğer rahatsızlıklarından doğal yollarla kurtulmak isteyenler için çok güzel bir yöntem olan bitkisel yöntemler ile bu rahatsızlıklarından kurtulabilirsiniz. Yalnızca bu besinler değil bu besinlerin yanında bol bol sıvı tüketip egzersiz de yapmalısınız.   

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Hangi Çorba İçilir?

Safra Kesesine İyi Gelen Çorbalar kapsamında, Safra kesesi ameliyatı ve birçok ameliyat sonrası vücudun alışması için hekimler tarafından birçok perhiz ve beslenme programı verilmektedir. Özellikle çorbalar bu diyet ve beslenme programlarında sıkça kullanılan ve tavsiye edilen besinler arasında yer alır. Peki safra kesesi ameliyatı sonrası hangi çorba içilir sorusunu merak edenler için şu şekilde yanıtlayabiliriz.

Özellikle süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye veya pirinç ilaveli çorbalar, yayla çorbası, acısız ve baharatsız tarhana çorbasını beslenme programınızda tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kurubaklagil içeren çorbaları tüketmekten kaçınmalısınız. Safra kesesi taşı rahatsızlığında çorbaların yanı sıra diğer sıvılar da çok önemli yer almaktadır. Bunların en önemlileri limon ve karbonattır. Alkali bir sıvı olan safrayı, limon ile sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz.

Bunun için;

  • 1 adet limonu bir bardağa sıkın ve içerisine bir tutam karbonat ilave edin.
  • Karbonat ekledikten sonra bir kabarma ortaya çıkacaktır.
  • Kabarma söndükten sonra safra taşının şiddetli ağrılarında günde 2 defa, hafif ağrılarda ise günde 1 kere içebilirsiniz.
  • Diğer bir sıvı ise Karahindiba bitkisinin çayını tüketebilirsiniz.
  • Karahindiba karaciğer hastalıklarının tedavisinde tercih edilen bir bitkidir.

Karahindiba çayı tüketerek hem karaciğer hem de safra kesesinin işlevini sağlıklı hale getirebilirsiniz. Safra kesesi taşı ağrılarını dindirecek bir özelliğe sahiptir. Safra kesesi taşı tedavisinde çorbalar kadar diğer sıvılarında çok önemli yer aldığı bilinmektedir. Bu sıvıların en başında elma sirkesi yer almaktadır.

Elma sirkesinde bir kaşık alarak, içeceğiniz bir meyve suyuna ekleyerek, mide asitlerini düzenleyecek ve sancı, ağrı gibi şikayetlerinizi sonlandıracaktır. Bunların yanı sıra safra kesesi taşınız için bu sıvıları tükettikten sonra bel bölgesine sıcak kompres uygulayarak, bol sebze tüketerek ve sebze suyu içerek, C vitamini ağırlıklı beslenerek ve bol su içerek safra kesesi ağrısını ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Safra Kesesinde Taş Olan Kahvaltıda Ne Yemeli?

Safra kesesi taşı tedavisi hazırlığı yapılırken ilk olarak daima hekimler tarafından diyet programı düzenlenmektedir. Bazı besinler diyet programından tamamen çıkarılır veya tüketimi azaltılırsa safra kesesi ağrılarının gelmesinin önüne geçilmiş olur. Az yağlı ve yüksek lifli bir beslenme safra kesesi taşlarını önlemenin başlıca maddelerindendir.

Obezite ve safra taşlarının risk faktörlerinden biri olduğundan, bu şekilde bir beslenme fazla vücut ağırlığını azaltır. Safra taşı olan kişiler, zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleri içeren ürünleri, ceviz yağıyla keten tohumu yağı gibi fındıkgillerin tohum yağlarıyla tüketilmelidir. Diğer yandan lif yönünden yüksek besinler, safra kesesi için çok yararlıdır. Peki safra kesesinde taş olan kahvaltıda ne yemeli sorusunun cevabı ne olmalıdır.

  • Kahvaltıda reçel yerine elma marmelatı tüketilmelidir.
  • Yoğurt, düşük yağlı kefir ve doğal çiftlik peyniri tercih edilmelidir.
  • Islatılmış ve filizlenmiş tahıllar tüketilmelidir.
  • Bunun yanı sıra safra taşı bulunan hastalar bol bol su ve başka diğer sıvılar tüketilmelidir.
  • Dengeli ve düzenli beslenme uygulayarak ve sağlıklı bir yaşam stili devam ettirerek ideal vücut kilonuzu korumanız gerekmektedir.
  • Bu sıraladığımız besinlerin dışına çıkmayarak safra kesesi rahatsızlıklarından kurtulabilirsiniz.   

Faydalı olabilecek diğer içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir