Saçkıran nedir? ve belirtileri nelerdir sorularına yanıt arayanlar için hazırladığımız yazımız sizlerle. Saçkıran, saçlı deride belirli yerlerde veya derinin tamamını da görülebilen elle tutulduğuna saç dökülmesine sebep olan otoümmin bir deri hastalığıdır. Hastalık ilk başlarda sınırlı bölgelerde geliştiğinden dolayı ark edilmesi zor olabilir.
Ancak zamanla hastalıklı bölgeler çoğaldığı takdirinde uzun vadede bu bölgeler birleşip saçsız alanlara sebep olabilir. Maalesef bu durum tüm saçın kaybına da neden olabilmektedir. Saçkıran hastalığının alopesi universalis türünde kaş-kirpik ve sakallar da bu hastalıktan etkilenmektedir. Bu hastalık, sanıldığının aksine bulaşıcı bir hastalık değildir.
Saçkıran Belirtileri nelerdir?
Saçkıran nedir? sorusunun yanıtının ardından saçkıran belirtileri konusuna da değinelim. Saçkıran hastalığının tanımlayabileceğimiz en temel belirtisi kişiye göre değişebilen şiddeti sıklığı ve suresi farklılık gösterebilen genel anlamda bir saç kaybıdır. Bu saç kayıpları ataklar halinde de yaşanabilir; bazı hastalarda küçük alanlarda görülürken bazı hastalarda ise daha geniş alanlar halinde çok miktarda saç kaybı görülür. Dökülme dönemlerinde saçlar bazı yerlerden yeniden uzayabilir. Hastalığın ilk dönemlerinde bireyler sabah uyandıklarında yastıkları üzerinde saç tutamları ve yer yer saç kayıpları fark ederler.
Az miktarda saç kaybının olduğu bölgenin belirlenmesi zor olabilir ve hastalık teşhisi bu nedenle gecikebilir. Şunu da unutmamak gerekir ki saçkıran hastalığının teşhisinde saç kaybı tek başına yeterli bir faktör değildir Başka sağlık sorunlarında da saç kayıpları görülebilmektedir Bu yüzden tanıyı kendi başımıza değil uzman bir hekime danışarak koymak önem taşımaktadır.
Saçkıran Saçkıran neden olur?
Saçkıran hastalığını tanımladığımıza göre bu hastalığa neden olan etmenleri bilmek de önem taşımaktadır. Genel anlamda bu hastalığın tam olarak neden geliştiği bilinmemektedir ancak klinik çalışmalarda hastalığın başka sağlık problemleri ile birlikte ortaya çıkabildiğine dair gözlemler mevcuttur. Örneğin Tip 1 diyabet ve eklem romatizması gibi kökeni otoümmin olan hastalıklar seyrederken saçkırana rastlanmıştır. Aynı zamanda bazı vakalarda saçkıran hastalığının ailedeki başka kişilerde de meydana geldiği tespit edilmiştir.
Saçkıran nasıl geçer?
Hastalık belirtileri görülmeye başlandıktan sonra olabildiğince kısa sürede bir dermatoloğa başvurulması tavsiye edilir. Dermatolog tarafından gerekli teşhis konduktan sonra bir tedavi planı yapılır. Erken tedavi sürecinde steroid türündeki tedaviler kullanılır ve bu genellikle krem formunda olur. Krem tedavisi dışında ilaç tedavisi ve ilerleyen dönemlerde belki enjeksiyon tedavisi ve uygulanabilir. Bu hastalığın çoğunlukla ilaç ve immünoterapi denilen yöntemlerle tedavi edildiğini söyleyebiliriz.
Saçkıran ne kadar sürede geçer?
Bireylerin bünyesine ve tedavi yöntemlerine aynı zamanda hastalıklarının ne kadar ilerlediğine bağlı olarak saçkıran problemi iyileşme süresi bakımından kişiden kişiye farklılık gösterir. Genetik yatkınlık ve yaş faktörü de tedavi sürecinin uzunluğu veya kısalığını etkileyen durumlardır. Eğer hastalık stres gibi psikolojik nedenli ve bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklı yaşanıyor ise genellikle hızlı şekilde iyileşir. Çocuklarda ve gençlerde iyileşme süresi en fazla 6 ay olması ile birlikte yetişkinlerde ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Ancak doğru tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kısa sürede iyileşebilen bir hastalıktır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Günümüzde saçkıran hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte hastalığın kontrol altına alınması ve daha fazla saç kaybının oluşmasını önlemek adına çeşitli ilaç tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri uygulanır. İlaç tedavisi olarak saçlı deriye kortikosteroid veya bağışıklığı baskılayıcı ajanlar cilt reaksiyonları kontrol altına almakta etkili ve saç büyümesini başlatmakta etkilidir. Hastalığın daha şiddetli durumlarında ağızdan kortikosteroid veya immünsupresif ilaç alımı da düşünülebilir ve ayrıca dermatolojik fototerapi de tedavide kullanılan bir diğer yöntemdir.
Bu hastalığın stres ve kaygı gibi psikolojik sıkıntılar tarafından da şiddetlenebildiği gözlenmiştir Bu nedenle bu tarz olumsuz duyguların yönetilmesinde yardım alınması faydalı olacaktır. Yaşam tarzı değişikliği olarak ise şapka peruk veya güneş gözlüğü gibi koruyucu araçlar kullanılması da doktor tarafından tavsiye edilebilir. Düzenli egzersiz yapılması, antioksidan yönünden zengin besinler tüketilmesi, sigara ve alkol tüketimine son verilmesi ve aynı zamanda saç büyümesini destekleyecek bazı yağlardan (örneğin argan yağı) ,faydalanılması da bireylerin günlük yaşamlarında uygulayabileceği tedbir ve tedavi yöntemlerindendir.
Saçkırana sarımsak iyi gelir mi?
Bu hastalığın tedavisinde en sık uygulanan alternatif bitkisel tedavi yöntemlerinden birisi sarımsak kullanımıdır. Bu hastalığın tedavisi için sarımsak kullananlar problemli bölgeye düzenli aralıklarla sarımsak sürmenin saçın yeniden kısa sürede uzamasına yardımcı olduğunu söylemektedirler. Bunun için bir veya iki diş sarımsağı ezip zeytinyağı ile karıştırarak hazırladığınız bu karışımı problemli bölgeye sürebilir ve bu şekilde bir saat bekletebilirsiniz. Ancak sonrasında bol su ve şampuan ile bölgenin iyice yıkanması gerektiğini unutmayın lütfen.
Yazımızda saçkıran nedir? belirtileri ve tedavileri konusuna değindik. Eğer sizlerin de bu konu hakkında düşünceleriniz varsa bizlere yorum bölümümüzden yazabilirsiniz.