Lohusalıktan sonra lekelenme neden olur? Lohusalık annenin doğumdan sonraki toparlanma zamanına verilen isimdir. Dokuz aylık hamilelik sürecinin bitmesi ile lohusalık dönemi başlar. Lohusalık dönemi adaptasyon sağlama ve yeni hayata alışma dönemidir. Ortalama bu süreç iki aya yakın sürer.
Bu zaman diliminde olabildiğince dinlenmeli, sağlıklı beslenmeli ve kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Bu dönem fiziki değişikliklerle beraber psikolojik olarak da hassas bir dönemdir. Kadınların en yoğun duyguları yaşadığı süreç tartışmasız doğum sonrasıdır. Gebelikten yeni çıkıldığı için fiziksel ve psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyebilir.
Anneliğe ilk adım atılan lohusalık döneminde ani gelişen ruh hali değişikliği ve ağlama krizleri sık görülür. Postpartum diye de bilinen lohusalık ortalama kırk gün sürer.
Lohusalıktan Sonra Lekelenme Normal mi?
Lohusalıktan sonra lekelenme kapsamında,9 ay süren hamilelik süreci bittikten sonra ortalama bir ay kanama meydana gelir. Anne rahminin toparlanması ve doğumdan kaynaklanan genişlemenin küçülmesi için kanama olağandır.
Rahim kendini topladıkça kanama azalır ve tam iyileşme sonucunda kanama tamamen son bulur. Adet döngüsüne benzeyen bu kanama ilk günlerde koyu kırmızı şeklinde olur. Zaman geçtikçe rengi açılır, pembeleşir ve biter.
Doğumdan sonra kanama altı haftaya kadar devam edebilir. İlk dört beş gün de yoğun şekilde olan kanama zamanla azalır. Genel olarak bir ay da kanama biter. En fazla kırk günde kanamanın sonlanması beklenir.
Lohusalık bittikten sonra kanama neden olur?
Lohusalıktan sonra lekelenme kapsamında,genel olarak lohusalık kanaması kırk günden fazla sürmez. Fakat bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Doğumun şekliyle de alakalıdır. Sezaryen doğumlarda normal doğuma oranla kanama günü daha fazla olabilir.
Lohusalık döneminden sonra gelen kahverengi akıntı enfeksiyon kaynaklı olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman doktorunuza danışmalısınız. Gerekli gördüğü taktirde doktorunuz antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Bazen de enfeksiyon olmamasına rağmen kahverengi akıntı görülür. Bu akıntının kısa zaman sonra kesilmesi beklenir.
Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için doğumdan sonra perine temizliği özenli bir şekilde yapılmalıdır. Hijyenik petler kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir. Bu süreçte enfeksiyon kapmama açısından daha dikkatli olunmalıdır.
Lohusalıktan sonra lekelenme kapsamında,40 günden sonra gelen kan pek beklenen bir durum değildir. Yoğun, düzensiz ve kokulu kanamalar müdahale gerektirebilir. Doğum sonrası içiniz de kalan plasenta veya perinenin zarar görmesi kanama sürecini uzatmaya sebep olabilir. Vakit kaybetmeden kadın doğum doktoruna gidilmelidir.
Kırk çıktıktan sonra kanama olur mu? Lohusalıktan sonra lekelenme
Kırk çıktıktan sonra normal şartlarda kanama olmaz. En azından elli günde bitmesi beklenir. Akıntı şeklinde lekelenmeler normaldir. Bu akıntının şeffaf ve açık renkli olması gerekir.
Doğumdan sonraki dönemlerde âdet düzensizlikleri görülebilir. Bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Birkaç adet görme sonrasında düzene oturacaktır.
Doğumdan kırk gün sonra abdestinizi alıp ibadetlerinize başlayabilirsiniz. Bugünden sonra olan kanama ve lekelenmeler özür kanı olarak kabul edilir. 40 çıktıktan sonra kanama devam ederse ilişkiye girilebilir. Dini olarak ilişkiye girmekte sakınca yoktur.
Fakat hijyen açısından kanamanın tam bitmesini beklemek gerekir. İlişkiye girme konusunda kadının kendini iyi hissetmesi ve tam anlamıyla iyileşmiş olması sağlığı açısından önemlidir. Bazı kişiler de kanama bitmiş olmasına rağmen ilişki sonrası kanama şikayetleri olur. Böyle durumlarda doktora danışmak gerekir.
Lohusalık biter bitmez adet olunur mu?
Lohusalıktan sonra lekelenme kapsamında,Lohusalık dönemi kırk günlük bir süreçtir. Bu süreç içinde başta yoğun olmakla birlikte zamanla biten kanama görülür. Yaklaşık doğumdan 2 ay sonra lekelenmeler görülebilir.
Löşi akıntısı olarak da bilinen bu lekelenmeler altı haftadan sonra tamamen biter. Doğumdan 40 gün sonra kanama normal şartlarda beklenmez. Böyle bir durum yaşanırsa enfeksiyon açısından ya da plasenta kalıntısı açısından incelenmesi gerekebilir. Antibiyotik tedavisi veya plasenta kalıntısı varsa kürtaj ile temizlenmesi gerekebilir.
Eğer bebeğinizi düzenli olarak emziriyorsanız ve anne sütü dışında besin vermiyorsanız adet görmeniz 6 ayı geçebilir. Bu süreç iki yıla kadar uzayabilir. Bir seneye kadar âdet kanaması olmayan kişilerin doktor kontrolü yaptırması gerekir.
Lohusalık biter bitmez adet olunması sık karşılaşılan bir durum değildir. Ama olması mümkündür. Lohusalık kanamasıyla adet kanı birbirinden farklıdır. Âdet kanaması lohusa kanamasına bakarak daha koyu renkte olur.
Emzirmeyen anneler lohusalık bitmeye yakın nadir de olsa âdet kanaması görülebilir. Fakat anne emzirse de emzirmese de adet düzensizliği olacaktır. Adet düzeni birkaç ay içinde rutin düzenine kavuşacaktır. Telaşlanılacak bir durum yoktur.