ketojenik kek

Ketojenik Kek Nasıl Yapılır?

Ketojenik Kek Nasıl Yapılır? Ketojenik beslenme veya düşük karbonhidrat, yeterli protein, yüksek yağ diyeti ya da kısaca düşük karbonhidratlı diyet, kısacası şekersiz, nişastasız diyet, vücudumuzun şeker yerine keton üretip yakmasını sağlamak için günlük kalori ihtiyacının mümkün olduğu kadar azını şeker ve karbonhidratlardan, büyük çoğunluğunu ise yağlarla karşılanmasını hedefleyen diyet çeşididir.

Buna göre hem kek severler hem de ketojenik diyette olanlar için ketojenik kek nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz. Ketojenik kekin içerisine girecek malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz; 1 yumurta, 2 kaşık süzme yoğurt, yarım limon suyu, 1 limon kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı tereyağı veya hindistan cevizi yağı, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 2 yemek kaşığı tatlandırıcı, 2,5 yemek kaşığı badem unu, 1 yemek kaşığı ise hindistan cevizi unu.

Ketojenik kekin yapım aşamasını da şu şekilde sıralayabiliriz. Sıraladığımız malzemelerin hepsini bir kabın içerisinde mikser yardımı ile 2-3 dakika çırpın. Daha sonra yağladığımız bir küçük boy borcama harcı dökünüz. Bira katı ve akışkan olmayan bir harç olacaktır. 160 derece fanlı fırında 25 dakika da pişirin. Soğuyunca afiyetle ketojenik kekinizi yiyebilirsiniz.

Ketojenik Diyette Hangi Tatlı Yenir? Ketojenik Kek Önerileri

Ketojenik diyet içerisinde şeker ve nişasta kesinlikle olmayan besin gruplarını tercih etmektir. Buna göre ketojenik diyette tatlı grubu asla yenmemelidir. Ancak şekersiz ve nişastasız tatlı uyarlamalarını yiyerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Peki ketojenik diyette hangi tatlı yenir sorusunun cevabı nelerdir?

Ketojenik tatlılara örnek olarak şu tatlıları söyleyebiliriz; keto limonlu muffin, ketojenik limonlu kek, keto fındıklı çikolatalı mousse, keto frambuazlı mousse, keto çörekler, keto hindistan cevizli pankek, keto frambuazlı porridge, keto mini cheesecake, üç malzemeli keto kurabiye, ketojenik peynirli kek, keto frambuazlı dondurma, keto pasta, keto hindistan cevizli çilekli smoothie, ketojenik cevizli bisküvi, keto bademli kurabiye, keto paris brest ve daha nice ketojenik tatlı sıralayabiliriz.

Ketojenik Ekmek Nedir? Tarifi Ketojenik Kek ile Aynı mı?

Ketojenik beslenme yağ yüzdeliği yüksek besinlerin yer verildiği, karbonhidratların az yer aldığı bir beslenme çeşididir. Bu beslenme çeşiti ile vücudumuza enerjiyi karbonhidrat yerine yağdan almayı öğretmek amaçlanıyor. Sağlık açısından riskler oluşturabilmesi nedeniyle mutlaka doktor kontrolünde bu beslenmeyi tercih edilmesi gerekmektedir.

Genel yeme alışkanlıklarımız göz önünde bulundurulduğunda ketojenik beslenme biraz zorlayıcı olabiliyor. Peki ketojenik ekmek nedir? Ketojenik beslenmenin ekmeğine keto ekmek denir. Her öğünde alışkanlık haline gelen ekmek, ketojenik beslenenler için uygun ekmek türünü marketlerde, fırınlarda bulmamız neredeyse pek mümkün olmuyor.

Bu sebepten ötürü ketojenik ekmeğinizi evde kendiniz yapmanız gerekmektedir. Öyle sanıldığı kadar zor olmayan keto ekmek mayalı ekmeklere nazaran yapımı daha kolaydır. İnternette birçok çeşit tarifi bulunan keto ekmek tariflerine sizlerde ulaşıp evinizde kendi keto ekmeğinizi yapabilir afiyetle tüketebilirsiniz.

Ketojenik Diyette Şeker Yerine Ne Kullanılır?

Bilindiği üzere ketojenik diyette şeker ve türevlerini tüketmek kesinlikle yasaktır. Peki ketojenik diyette şeker yerine ne kullanılır? Ketojenik diyet yapan çoğu kişinin aklını kurcalayan bu sorunun yanıtı doğal tatlandırıcılardır. Kahvenizi, çayınızı ya da ketojenik olan tatlınızı tatlandırmak amacıyla istediğiniz zaman, ulaşabileceğiniz pek çok tatlandırıcı arasından seçim yapmak oldukça zorlayıcı olabiliyor.

Büyük olasılıkla keto tatlandırıcıları merak etmektesiniz. Sizlere düşük karbonhidratlı ketojenik diyetine uygun en kaliteli 6 tatlandırıcı örneği vereceğim. İlk olarak en çok tercih edilen keto tatlandırıcısı olan Stevia (şeker otu): Stevia rebaudiana otundan elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Bu tatlandırıcı çok az kalorili ve karbonhidrat içermemektedir.

Stevia tatlandırıcısı şeker hastaları için düzenli kullanıldığında kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan bir tatlandırıcıdır. İkinci bir tatlandırıcı ise Sucralose tatlandırıcısıdır. Bu tatlandırıcının en önemli özelliği vücutta sindirilmemesidir. Böylelikle ketojenik diyet yapan kişiye kalori ve karbonhidrat sağlamaz. Piyasadaki en çok kullanılan tatlandırıcı sucralose tatlandırıcısıdır.

Diğer bir tatlandırıcı ise Xylitol tatlandırıcısıdır. Bu tatlandırıcının türü şekersiz sakız, şeker ve nane gibi ürünler içermektedir. En az şeker kadar tatlı olan bu tatlandırıcı gram başına sadece 3 kalori ve 4 gram karbonhidrat içermektedir. Son olarak ise Yacon Şurubu tatlandırıcı örneğini verebiliriz. Bu tatlandırıcı çoğunlukla güney amerikada yetiştirilen yacon bitkisinin köklerinden elde edilir.   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir