Karbonhidrat diyeti , diyet programları arasında bulunmaktadır ve şekerli gıdalar, makarna ve ekmeklerde bulunan karbonhidratı kısıtlayan bir diyet çeşididir. Bu diyet uygulanırken en çok protein, yağ ve sağlıklı sebzeler tüketilmektedir. Diyet yapılırken aynı zamanda düzenli olarak egzersizler de yapılmalıdır. Karbonhidrat diyetlerinin farklı türleri mevcuttur. Düşük Karbonhidratlı Diyetler;
- Dukan Diyeti
- Hollywood Diyeti
- Ketojenik Diyet
- İsveç Diyeti
- Karatay Diyeti
- Montignac Diyeti
- Vejetaryen Diyet
- Akdeniz Diyeti
- Kan Grubuna Göre Diyet
- Alkali Diyet
- Paleo Diyeti
- Glisemik İndeks Diyeti
- Aralıklı Oruç Diyeti
Karbonhidrat diyeti kapsamında, birden fazla düşük karbonhidratlı diyet listesini uzman bir diyetisyen yardımıyla kendi yaşamınıza uyarlayarak kullanabilirsiniz. Son zamanlarda popüler olarak tercih edilen Dukan Diyeti, Ketojenik Diyet, İsveç Diyeti ve Aralıklı Oruç Diyetlerinden birini kullanarak istediğiniz ideal kilonuza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Uygulanması çok zor olmayan karbonhidrat diyetlerinde dikkat etmeniz gereken noktalara ek olarak bolca sıvı tüketmeli ve sporunuzu aksatmadan yapmanız gerekir. Spor ile beraber desteklenen diyetlerde kilo verme hızı daha yüksektir. Hem motivasyon açısından hem de kolaylık açısından karbonhidrat diyetini uygulamak sağlığınıza iyi gelecektir.
Kilonuzu kontrol altında tutmak ve istediğiniz fit vücut görünümüne sahip olmak için bu diyet türlerinden birini diyetisyen yardımıyla kendinize uygun şekilde programlayarak uygulayabilirsiniz.
Karbonhidrat Diyetinde Neler Yenmez?
Karbonhidrat diyeti uygulayan kişilerin bu diyeti uygularken yememesi gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Karbonhidrat diyeti yaparken bu gıdalardan uzak durmalısınız. Karbonhidrat diyeti yapılırken yenmemesi gereken gıdalar arasında şeker, ekmek, buğday, yağlı yiyecekler, işlenmiş gıdalar, trans yağlar, unlu mamuller gibi besinler yer almaktadır.
Karbonhidrat diyeti yapılırken yenmemesi gereken besinlerden bahsederken mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden de bahsetmek gerekir. Düşük karbonhidratlı diyetlerde sadece kilo kaybı hedeflenmez kilo kaybının yanı sıra sağlıklı bir hayat planlanır. Bu sebeple işlenmemiş gıdalara ve sağlıklı karbonhidratları tüketmeye özen göstermek gerekmektedir.
Marketlerde bulunan fit, form tarzı ibareler barındıran ürünlerin başlıklarına aldanarak diyet için uygun olacağını düşünmek büyük bir yanılgı olacaktır. Bu işlenmiş ürünlerden uzak durmak gerekir. Sağlıklı bir hayat geçirmek istiyorsanız işlenmemiş gıdalardan olan et, tavuk, balık, yumurta, peynir, sebze, avokado gibi ürünleri tüketmek diyet sürecinde daha uygun olacaktır. Lif içeren karbonhidrat kaynakları doygunluk hissi vermektedir. Bağırsakları düzenler ve sağlık için oldukça faydalıdır.
Karbonhidrat Diyeti İle 1 Haftada Kaç Kilo Verilir?
Gün içerisinde fazlaca tüketilen karbonhidrat içerek gıdalar, zamanla vücudumuzda birikerek metabolizma tarafından yağa çevrilir. Vücudun bazı bölgelerinden depolanan yağlar fit bir görünüme kavuşmamızı engeller. Karbonhidratlı gıdalar kilo vermeyi zorlaştırır ve sağlığımızı kötü yönde etkilemektedir.
Karbonhidrat diyeti kolaylıkla uygulayabileceğiniz karbonhidrat diyeti olumlu sonuçları ile etkili bir kilo verme yöntemidir. Vücudunuzda biriken yağlardan hızlıca kurtulmanızı sağlayan karbonhidrat diyetini 1 hafta boyunca zorlanmadan kendi keyfinize göre liste oluşturarak uygulayabilirsiniz. 1 hafta içerisinde programınıza bağlı kalarak ve egzersizler ile diyetinizi destekleyerek 5 kilo verebilme imkânınız bulunmaktadır.
Kişinin yaşı, kilosu ve egzersizlerine bağlı olarak verebileceği kilo oranında değişiklik gözükebilir. 1 hafta içerisinde 5 kilo vermeyi vaat eden karbonhidrat diyetine mutlaka harfi harfine uymanız gerekir. Doğru beslenme ve doğru egzersizler ile ortalama 5 kiloyu tam bir hafta içerisinde kolaylıkla verebilirsiniz.
50 Gr Karbonhidrat İçin Ne Yemeli?
Düşük karbonhidrat alımına bağlı olan Karbonhidrat diyetinde, gün içerisinde alınan karbonhidrat miktarı 50 gr’ın altında kalmaktadır. 50 gr karbonhidrat almak için bolca sebze, günde bir porsiyon meyve, yoğurt, kefir gibi besinler tüketilebilir. Bunların yanı sıra avokado, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı besinlerde bulunan karbonhidratları kontrollü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Diyet uygularken işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Marketlerde bulunan diyet için özel olarak üretildiği söylenen işlenmiş ürünleri tüketmek diyetinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Sağlıklı ve işlenmemiş gıdaları tüketerek diyetinizde olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Lif bakımından zengin karbonhidratları tüketmek size uzun süre tokluk hissi sağlayacağından diyetinizde açlık hissini uzun süre yaşamazsınız. Sadece diyet sürecinde değil tüm hayatımız boyunca sağlıklı bir yaşam sürmek için bolca su tüketmeyi ihmal etmemek gerekir.
Karbonhidrat diyetinin tamamen karbonhidratlardan arınmış bir diyet olduğunu düşünmek yersiz olacaktır. Hiç karbonhidrat almamak yerine düşük karbonhidrat alarak bol bol sebzelerden tüketilmektedir.