erken-dogan-bebeklerde-akciger-gelisimi-ne-zaman-tamamlanir

Erken doğan bebeklerde akciğer gelişimi ne zaman tamamlanır?

Erken doğan bebeklerde akciğer gelişimi ne zaman tamamlanır? sorusu pek çok yeni anne ve anne adayının merak ettiği konular arasında yer alıyor. Erken doğum, prematüre doğum olarak da biliniyor. Erken doğum, bebeğin beklenen doğum tarihinden en az 3 hafta önce doğması olarak tanımlanmakta. Peki, erken doğan bebeklerde akciğer gelişimi ne zaman tamamlanır? İşte, sorumuzun detaylı yanıtı…

Erken doğan bebeklerde akciğer gelişimi ne zaman tamamlanır?

Prematüre bebeklerde akciğer gelişimi oldukça önemlidir. Çünkü akciğer gelişimi dünyaya gelen bir bebeğin yaşam sınırını belirler. Bu sebeple erken doğan bir bebeğin akciğer olgunlaşması normal standartlarda olmuyor.  Yani bebek dünyaya erken geldiğin için akciğer gelişimi tamamlanmamış oluyor. Normalden erken doğan bebeklerin akciğer problemi yaşamalarının sebebi nedir sorusunun yanıtına gelecek olursak; akciğer gelişimi tamamlanamadığı için prematüre bebekler solunum sıkıntısı yaşayabilir.

Bu sebeple erken doğan bebekler, kuvözde oksijen verilmesi gerekebilir. Anne karnında erken bir dönemde gelişen solunum kasları sayesinde bebek soluk alıp verme hareketleri yapar. Erken doğan bebeklerde akciğer gelişimini tamamlama süresi net olarak bilinmiyor. Çünkü her bebeğin akciğer gelişimi ve solunum ihtiyacı birbirinden farklı.

Erken doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ne zaman geçer?

Gebeliğin 37’inci haftası tamamlanmadan dünyaya getirilen bebekler, erken doğum veya prematüre olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her 100 bebekten 8’i erken doğuyor. Erken doğum beraberinde bazı sorunları da getirebiliyor. Bunlardan en sık görüleni ise solunum güçlüğü… Aslında solunum güçlüğü yalnızca erken doğan bebeklerde değil, dünyaya gelen her bebekte ortaya çıkabiliyor. Akciğer gelişiminin tamamlanmadığı zamanlarda bebekler oksijen takviyesine ihtiyaç duyabiliyor. Tüm yeni doğan bebeklerin yüzde 2-3’ünde solunum güçlüğü görülebiliyor. Ayrıca, 30 haftanın altında doğan bebeklerin yarısında da solunum güçlüğü yaşanıyor.

Çoğu bebek, geçici solunum güçlüğü dediğimiz olayı yaşıyor. Geçici solunum güçlüğü çeken bebekler, 2 ve 5 gün gibi bir süre zarfında atlatabiliyor. Fakat bebeğin akciğer gelişiminde bir başka sorun var ise, bebeğe farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilir.

Solunum cihazına bağlı yeni doğan bebekler akciğer gelişimini tamamlayabilmeleri için sürfaktan maddesine ihtiyaç duyuyorlar. Sürfaktan, akciğer gelişiminde, solunum işlevinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenir. Sürfaktan sayesinde hava- sıvı teması en uygun biçimde sağlanır.

Annelerin bir diğer merak ettiği soru ise bebeğin akciğer gelişimi için ne yemeli konusu… Öncellikle gebelik anı her bebek için oldukça önemlidir.

  • Bu zamanlarda kalsiyum kaynağı olan besinler tüketilmelidir. Et, et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar yüksek miktarda protein içerir. Örneğin; et, balık, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri tercih edilebilir.
  • Baklagiller, bitki bazlı lif kaynağıdır. Özellikle anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelik sırasında protein, demir, fosfat ve kalsiyum gibi mineralleri almanızı sağlar. Baklagillerin bilinen en önemli özelliği folat içeriyor olması. Folat, b vitaminlerinden biridir. Hamilelik esnasında vücudun ihtiyaç duyduğu bitki bazlı lif kaynakları arasında baklagiller yer alır.
  • Bir yumurta bolca protein ve yağ içerir. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içeriğinden dolayı hamilelerin sıkça tüketmesi gereken besinlerden bir diğeri…
  • Yeşil yapraklı sebzeler antioksidan kaynağıdır. Brokoli, lahana, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çoğunu içerir. Yeşil yapraklı sebzeler antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.

Prematüre bebek kaç kilo olunca taburcu olur?

Hamilelik sürecinde 24’ncü hafta ile 37’nci hafta arasında meydana gelen doğum erken doğum yani prematüre doğum olarak adlandırılır. Prematüre bebeklerin büyük bir çoğunluğu 34 ile 37’nci hafta arasında dünyaya gelir. Her bebeğin tedavi şekli aynı olmadığı gibi taburcu olabilmesi için de bazı farklılıklar olabiliyor. Genel bir durumda ise;

  • Bebeğin oda sıcaklığında iken kendi vücut ısısını koruyabilmesi,
  • Anneden gelen süt veya biberon ile beslenebiliyor olması,
  • Vücut ağırlığının 1 kilo 600 gram olması, kilo almaya devam etmesi
  • Ebeveynlerin bebeği sağlıkla büyütebilme bilgisine sahip olması.

Kaç haftadan sonra doğan bebekler yaşar?

Araştırmalara göre, erken doğum istatistiklerine bakıldığında yüzde 10’u buluyor. Erken doğan bebekler gelişimini tamamlayamadığı için bazı sorunlar yaşayabilirler. Dünyaya gelen bebeğin yaşama şansı doğum haftasına göre değişir. Yine araştırmalara göre, hamileliğin 26’ncı haftasında dünyaya gelen bebeklerin yaşamı neredeyse yarı yarıya…

26 haftalıktan daha küçük bebeklerin yaşama şansı ise düşüktür. Bilindiği üzere 36’ncı haftadan sonra doğan bebeklerin ise hayata tutunma şansı çok daha fazladır. Çünkü anne karnında bebek gelişimini tamamlamaya çok daha yakındır. Ayrıca, çok erken doğan bebeklerde görme bozuklukları, işitme sorunları ve kronik akciğer hastalığı gibi bazı problemler ortaya çıkabilir.

Anne karnında bebeğin akciğer gelişimi ne zaman tamamlanır?

Normal doğum dediğimiz süre yaklaşık olarak 38-41 haftalık gebeliğe tekabül ediyor. Bunun sebebi ise anne karnında olan bebeğin gelişimini tamamlaması. 37. haftalık doğan bebeğin akciğer gelişimi, doğduklarında hayatta kalabilecek bir performans sağlayabilecekleri anlamına gelir. 36.haftalık doğan bebeğin akciğer gelişimi de normal doğuma göre daha az çalışır.

Fakat bu durum bebeğin yaşam ihtimalini çok fazla etkilemez. Kadın doğum uzmanları genel olarak bebeklerin anne karnında 39 hafta veya üzeri kalmasını öneriyor. Çünkü anne karnındaki bebeğin akciğer performansı tam anlamıyla 39’uncu haftada tamamlanıyor. Ayrıca bu süre herkesin yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Uzmanlar en doğru yolun; bebeğin akciğer gelişimini tamamlayıp tamamlamadığına bakarak karar vermek olduğunu söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir