Diz kapağı ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Diz dış yan ağrısı birden farklı nedenlerle insanların hayatının bir parçasıdır. Bazı insanlarda mevsimsel olarak eklem ya da kemik ağrısı çekebilirken; bazıları yaşlılıktan kaynaklı, bazıları da fazlaca oturmaktan ya da hareket etmekten kaynaklı olarak ağrı çekebilir. Özellikle diz ağrılarının nedeni olarak diz kapağının dışa doğru kaymasından kaynaklı bölgesel sıkışma söylenebilir.
Diz kapağı ağrısı nedenleri arasından olan aşırı hareket etme durumunda; aşırı bir şekilde yük altında olan dizler sürekli kullanılmasıyla kıkırdak dokusunda aşınma meydana gelir. Bu doku tamamen kaybolduğu zaman kemiklere zarar verir. Bu zarar osteoartrit, travma ve yaralanmalar ortaya çıkartır. Aynı zamanda diz kapağında yer edinen tümörler, yağ dokusu ya da tendonların iltihaplanması ile de yaralanmalar ortaya çıkar. Bu yaralanmaların şiddetine göre ağrı seviyesinde değişiklik ortaya çıkar. Bu ağrılar dizin çevresinde, diz kapağında ya da diz eklemi çevresinde meydana gelebilir.
Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur?
Kireçlenme ve romatizma gibi hastalıklar da diz ağrılarının en temel sebepleridir. Yaş ilerledikçe kıkırdak bir güce sahip olan dizler, eski gücünü tamamen kaybederler. Bu sebepten kaynaklı olarak da diz ağrıları ortaya çıkmaktadır. Gün içerisinde çok fazla yürüyen, koşan ya da benzer aktiviteler yapan kişilerin dizlerinde büyük baskılar ortaya çıkmaktadır.
Diz kapağı ağrısı ortaya çıktığı an bir doktora görülmesi gerekmektedir. Uzman hekimler tarafından hastalığın net bir tanısı konulmalı ve ardından da ilaç ya da fizik tedavilerin başlaması gerekmektedir. Çok fazla ortaya çıkmasa da nadir diz hastalıklarında cerrahi müdahaleler uygulanmalıdır.
Uzman doktorlar gerekli olan tüm kontrolleri yaptıktan sonra krem ya da ilaç takviyesi ile diz ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Peki Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur? Ne İyi Gelir? Diz ağrısına iyi gelen egzersizler nelerdir? Yazımızın devamında inceleyelim.
Türkiye; Dünya sıralaması içerisinde diz ağrılarından en çok şikayet eden ülkeler arasında yer almaktadır. Doktorların diz ağrısı çeken insanlar için verdiği en büyük tavsiye dize binen yüklerin azalmasıdır. Bunun için öncelikli olarak fazla kiloları vermek ve kuvvetlendirici egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Kuvvetlendirici egzersizler kıkırdağa gelen yükleri azaltırken eklemleri korur, mevcut sorunların ilerlemesini önler. Diz ağrısı için uygulanabilecek egzersizler;
Diz Kapağı Ağrısı Egzersizleri
- Düz bir zemine oturun. Problemli olan bacağınızı düz, diğer bacağınızı da büyük bir şekilde durun. Oturur şekildeyken dizinizi yatağa bastırarak üst ön adalesini kasıp 5 saniye bekleyerek, gevşetin. Ardından diğer bacağa da aynı işlemi uygulayın. Bu egzersizi akşamları 4 – 5 kere tekrar edin.
- Düz bir zemine ayaklarınızı uzatın ve ağrılı olan dizin altına 5 – 6cm çapında havlu rulosu koyun. Havluya bastırarak dizi gerin ve bacağınızı dümdüz tutun. Topuğunuzu yerden kaldırarak 5 saniye bekleyin ve gevşetin. Aynı egzersizleri diğer dize de yapın ve iki bacak için de 4 – 5 kere uygulayın.
- Gövdeyi dirseklerle destekleyerek düz bir zemine yatar pozisyonda durun. Problemli olan dizi düz, diğer dizi bükerek ayak tabanlarını yerde tutun. Problemli olan dizin uyruk kaslarını sıkın ve bacağı düz bir şekilde yerden 15 – 25 cm arasında kaldırın. Bu şekilde 5 saniye tutun ve gevşetin. Bu hareketi iki bacağa da 4 – 5 kere uygulayın.
- Düz bir zemine oturun ve bacaklarınızı uzatın. İki bacağın arasına bir adet havlu kağıt rulosu koyun ve bacaklarınız ile sıkıştırın. Sıkıştırılmış halde 5 saniye bekleyin.
- Düz bir yere sırt üstü uzanın. Ardından topuğunuzu yerden kaldırmadan dizi bükebildiğiniz kadar bükün. Ve tekrar topuğu yerden kaldırmadan dizi düzeltin.
- Bacaklarınızı sarkıtabilecek bir koltuğa dik şekilde oturun. Dizden itibaren bacağınızın tekini yukarı doğru kaldırarak dizi düzleştirin. Bu pozisyonda 5 saniye bekledikten sonra aynı hareketi diğer bacağa uygulayın.
Diz Ağrısına Bitkisel Çözüm
- Bamya Tohumu: Bir aktardan bamya tohumu satın alın. Bu tohumu kaynatarak 2 hafta düzenli olarak kullanıp 1 hafta ara verin. Ve ardından süreci başa sarın. Bamya tohumu dizdeki sıvı kaybını ortadan kaldıracak, ağrılarını aza indirecektir.
- Zencefil ve Zencefil Yağı: Ağrıyan dize zencefil yağı sürebilir ya da satın alınan bir zencefili demleyerek çay niyetine içilebilir. Bu sayede dizde oluşan ağrıların azalmasında fayda sağlanabilir.
- Zerdeçal ve Zerdeçal Yağı: Zencefil ile aynı kullanılma sahiptir. Zerdeçal doğal ağrı kesici olmasından kaynaklı ağrıları hafifletebilir ya da tamamen kesebilir.
- Çınar Yaprağı: Çınar yaprağını çay olarak demleyiniz. Ardından elde edilen suyu ağrıyan bölgeye uygulayınız. Bu sayede ağrılar azalacak; kireçlenme ve romatizma durumlarına da iyi gelecektir.
Yazımızda Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur? Ne İyi Gelir? Gibi merak edilen sorulara yanıtlar vermiş olduk. Sizlerin de bu konu hakkında fikir ve tavsiyeleriniz var ise bizlere yorum bölümümüzden yazabilirsiniz.