Çocuklar için demir vitamini son derece önemlidir. Son iki yıldır dünyayı saran Covid-19 salgının ardından pek çok kişi vitamin takviyesine ihtiyaç duymaya başladı. Özellikle; vücut tarafından üretimi mümkün olmayan demir vitamini de insan yaşamı, bağışıklığı ve sağlığı için çok önemli. Bilindiği üzere demir vitamini, kemiklerin güçlenmesinde, beyin gelişiminde ve ruh sağlığının korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Peki çocuklar için demir vitamini ne kadar gerekli? Demir eksikliği nedir, belirtileri nasıl olur? İşte, tüm sorularınızın yanıtları…
Çocuklar için demir vitamini neden önemli?
Halk arasında D vitamini olarak bilinen demir, vücudunuzdaki kalsiyum miktarını düzenler. Ayrıca kemik sağlığı için de oldukça önemli olan D vitamini beyin gelişimini de destekliyor. Bu sebeple demir vitamini çocuk gelişiminde büyük bir rol üstleniyor. Demir vitamini insan vücudu tarafından üretilemeyen bir yapıya sahip.
Bu sebeple, pek çok insanda demir eksikliği problemi yaşanır. En büyük D vitamini kaynağının güneş olduğu da halk arasında bilinen noktalardan biri. Fakat kış aylarında ne yazık ki insan vücudu demir eksikliğini daha fazla yaşıyor. Ayrıca, demir vitamini, insan vücudunun, güneş ışığı alarak etkinleştirebildiği tek vitamindir.
Çocuklar için demir vitamini eksikliği ne yapar?
Demir eksikliği çocuklarda ne yapar sorusunu merak edenlerin sayısı, soğuk havaların başlamasıyla birlikte artış gösterdi. Kısaca demir eksikliği, vücudun demir ihtiyacının artış göstermesi, yeterli demir vitamini alınmayışı gibi sebepler yüzünden meydana gelir. Belirtileri arasında ise genel olarak; saç, tırnak gibi yapıların kırılganlaşması, sinirlilik hali, baş ağrısı, cildin kuruması, ellerde ve ayaklarda meydana gelen uyuşma, ağız ve dil çevresinde gerçekleşen çatlaklar, kulakların uğuldaması, halsizlik gibi etkiler yer alıyor.
Demir eksikliğinin çocuklarda daha fazla görülmesinin sebebi ise hızlı bir büyüme gerçekleştiriyor olmaları. Çünkü, kalp, beyin ve kas gibi organlar faaliyet gösterirken demir vitaminine ihtiyaç duyar. Bu sebeple çocukların hızlı büyüyüp gelişmesi, demir ihtiyacını arttırabilir.
Demir eksikliği çocuklarda;
- Yorgunluk
- İştahsızlık
- Saç dökülmesi
- Halsizlik
- Dikkatsizlik
- Hırçınlık
- Huzursuzluk
- Uyku bozukluğu
- Çok esneme veya çok uyuma
- Bebek ve çocuklarda gelişim ve zekâ geriliği
- Bağışıklık sisteminde zayıflama ve hastalıklara daha kolay yakalanma,
Gibi etkiler yaratabiliyor. Ayrıca demir eksikliği zamanında tedavi edilmez ise; kalp yetmezliği ve mental geriliğe yol açma potansiyeli taşıyor. Demir vitamini içeren besinlerin tüketilmemesi, demir eksikliğini de beraberinde getiriyor. Bebeklerde demir değeri kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak bu düzey bireyden bireye farklılık gösterebiliyor.
Genel bir araştırmaya göre;
- Yeni doğan bebeklerde 25 ile 200 ng/ml,
- 30 günlük bebeklerde 200 ile 600 ng/ml
- 2 ve 5 aylık bebeklerde 50 ile 200 ng/ml
- 6 aylık bebekler ile 15 yaş arası çocuklarda 7 ile 142 ng/ml oranları normal değer olarak kabul görüyor. Bebeklerde demir eksikliğine ne iyi gelir sorusunun en net cevabı ise anne sütü ile beslenmesi…
Demir eksikliği çocuklarda iştahsızlık yapar mı?
Demir eksikliğine birebir çözüm olarak görülen tedavi güneş ışınlarıdır. Demir vitamini, aynı zamanda vücudunuzun faaliyete geçirdiği ve bir hormona dönüştürebildiği tek vitamindir. Çocukların büyüme ve gelişimlerinde büyük rol oynar. Demir eksikliği çocuklarda iştahsızlık yapar mı sorusunun cevabı: Evet!
Demir eksikliğinin belirtileri arasında saydığımız iştahsızlık, çoğunlukla çocuklarda gözlemlenen unsurlar arasında yer alıyor. Gün içerisinde alınması gereken besinlerin, vücuda girmemesi halk arasında iştahsızlık olarak adlandırılır. Ayrıca yemek yeme isteğinin az olması da bir iştahsızlık örneğidir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulunca, çocuklar için demir vitamini önemini görmüş oluyoruz.
Küçük çocuklarda demir eksikliğine ne iyi gelir?
Demir eksikliğinin en etkili çözümü elbette güneş ışınları altında kalmak. Fakat soğuyan ve karanlık geçen kış ayları sebebiyle bu durum pek mümkün değil. Demir vitamini pek çok yiyeceğin içerisinde de bulunuyor. Bünyesinde bolca demir vitamini bulunduran yiyecekler arasında kırmızı et ve sakatatlar ilk sırada yer alıyor.
Ayrıca bazı baklagillerde de demir vitamini olduğunu söylemek mümkün. Örneğin, mercimek, nohut, kuru fasulyede de demir oranı oldukça fazla… Bezelye, barbunya, ıspanak, patates, üzüm, yumurta, kabak, pekmez ve bal gibi besinler de bünyesinde demir vitamini barındıran diğer ürünler arasında. Hemen hemen herkesin evinde bulunan bu yiyecekler, demir eksikliğini büyük oranda önleme şansına sahip.
Bebekler için en iyi demir ilacı ise anne sütüdür. Bebekler için demir ilacı kullanılması pek fazla tavsiye edilmez. Çünkü anne sütüyle beslenen bebeklerde ilk altı ay demir eksikliğinden söz etmek mümkün değildir. Bebeklerde demir eksikliği neden olur sorusunun yanıtı ise ek gıdaya geçiş yapılması. Ek gıdaya geçiş ile birlikte demir eksikliğini de hayatımıza davet etmiş oluyoruz. Peki, bebeklerde demir ilacı ne zaman başlanır? Bebeklerde demir ilacına 6.aydan sonra başlayabilirsiniz.
Kansız çocuğa ne yedirilir?
Çocuklarda meydana gelen kansızlığın en büyük sebeplerinden biri demir eksikliği olarak bilinir. Kansızlığın en büyük belirtileri arasında ise; halsizlik, iştahsızlık, zihinsel gelişim geriliği gibi noktalar yer alıyor. Çocukların hızla gelişen vücudunda yeterli üretilemeyen hemoglobin, demir eksikliğini bir göstergesidir.
Hemoglobin, kemik iliğinde üretilen ve kırmızı kan hücrelerinde depo edilen demir açısından oldukça zengin bir protein olarak tanımlanır. Kansızlığı bulunan çocuğunuza koyu yeşil yapraklı sebzeler, lif oranı yüksek bakliyatlar, yumurta, pekmez ve bal gibi takviye ürünlerini kullanmakta fayda var.